Bodziszek cuchnący (Geranium robertianum) jest powszechnie występującą w Polsce rośliną z rodziny bodziszkowatych. Jest to roślina niewielka dorastająca do 40cm, jej łodyga ma odcień czerwony, jest rozgałęziona i gruczołowato owłosiona. Jej liście są dłoniaste,pierzastodzielne i w zarysie trójkąta. Kwitnie od maja do września lub października, kwiaty są drobne pięciopłatkowe o kolorze karminowo- różowym, jasno fioletowym. Rośnie na całym terenie Polski w lasach liściastych, zaroślach, przydrożach itp. Polska nazwa nawiązuje do charakterystycznej cechy rośliny, czyli zapachu określanego jako intensywny, nieprzyjemny, podobny do zapachy pluskiew. Bodziszek cuchnący od lat jest wykorzystywany w ziołolecznictwie ze względu na swoje właściwości ściągające i występujące w nim lecznicze związki.
Bodziszek w medycynie św. Hildegardy
- Wzmocnienie serca i pozbycie się smutku
Cytat odnoszący się do gotowej mieszanki z pelargonią:
„Kto ma dolegliwości sercowe, powinien jeść ten proszek z chlebem lub bez chleba, zlizując go z dłoni, a poczuje się lepiej, bowiem jest to doskonały proszek wspomagający zdrowie serca.”
Physica
- Środek na dolegliwości przeziębieniowe, pierwsze objawy grypy i dolegliwości oddechowe.
Św. Hildegarda polecała mieszankę z pelargonią jako środek na pierwsze objawy przeziębienia, grypy, dolegliwości gardła i klatki piersiowej.
„Kto ma dolegliwości w klatce piersiowej, wskutek czego czuje w niej ucisk, lub kto ma dolegliwości w gardle, przez co głos odmawia mu posłuszeństwa, ten powinien wypić ten proszek w ciepłym winie, a poczuje ulgę w piersiach i w gardle.”
„Kto ma katar, powinien przyłożyć ten proszek do nosa i wciągać jego zapach, a katar wydzieli się tym łatwiej i łagodniej oraz szybko zniknie bez niebezpieczeństwa dla owego człowieka.”
Physica
- Bóle głowy
Bodziszek ma właściwości łagodzenia bólów głowy, często związanych z infekcjami.
„Kto odczuwa ból głowy, ten powinien dodać do tego proszku białą lub suszoną sól, po czym jeść go na chlebie albo zlizywać z dłoni, a poczuje się lepiej.”
Physica
Skład mieszanki z pelargonią według mniszki z Bingen
W tradycji hildegardowej nie stosuje się samego bodziszka, lecz mieszankę sproszkowanych ziół, która ma działać synergicznie:
- Ziele bodziszka cuchnącego – główny składnik.
- Korzeń bertramu (Anacyclus pyrethrum) – na trawienie, wchłanianie i odporność.
- Gałka muszkatołowa (Myristica fragrans) – jako środek nasercowy, na trawienie i dla poprawy nastroju.
W naszym sklepie możesz kupić taką mieszankę: https://www.ogrodyhildegardy.pl/mieszanka-z-pelargonia-40g-bio-p220





