Śniadaniowe bułeczki z samopszy
Oto najlepszy, niezawodny przepis na drożdżowe bułeczki z samopszy, które rozpływają się w ustach i są znacznie zdrowsze niż pszenne pieczywo! Samopsza jest doskonałym źródłem białka, witamin ( przede wszystkim A), a także cennym źródłem antyoksydantów. Spożywanie produktów z samopszy poprawia elastyczność skóry, chroni wzrok i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego.Łapcie przepis na dwie blachy gorących, zdrowych bułeczek:
Składniki:
- 500 g mąki z samopszy
- 300 ml wody
- 1 łyżka miękkiego masła
- szczypta soli
- łyżeczka miodu
- 20 g świeżych drożdży
- czarnuszka/sól do posypania bułeczek
Zmieszaj drożdże z łyżeczką cukru i 3 łyżeczkami ciepłej wody i odstaw aby urosły. Dodaj resztę składników, wyrób gładkie ciasto. Odstaw na 70-90 minut (daj mu urosnąć :)) Uformuj małe bułeczki, pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp czarnuszką lub solą. Piecz 10-12 minut w temperaturze 200°C.
Smacznego !!!