„Jest najlepszym spośród wszystkich zbóż. Ogrzewa, odżywia, wzmacnia i jest najłagodniejszym z ziaren. Kto spożywa orkisz cieszy się mocnym ciałem i zdrową krwią, swobodnym umysłem, radością i pogodą ducha”.
Physica, św. Hildegarda z Bingen
Mowa oczywiście o orkiszu. Święta Hildegarda z Bingen była wielką orędowniczką tego zboża, które jest bogate w składniki mineralne (mangan, miedź, żelazo, cynk, selen, potas, magnez, fosfor, wapń), witaminy A, E, K i z grupy B, fitosterole, białko, nienasycone kwasy tłuszczowe i polisacharydy. Właściwości prozdrowotne orkiszu znajdziemy także w kawie zbożowej o delikatnym, lekko orzechowym smaku. To zamiennik tradycyjnej kawy, który zalecała XII-wieczna mistyczka, wyróżniający się bogactwem składników aktywnych. Ze względu na walory odżywcze, każdy pasjonat zdrowego trybu życia powinien zainteresować się kawą z ziaren orkiszu i wdrożyć ją do swojej diety.
Kawa orkiszowa – właściwości
Zamiana tradycyjnej kawy na orkiszową może korzystnie wpłynąć na nasz organizm. Dodatkowo jest bezpieczna dla osób z nadciśnieniem, chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, a także problemami gastrycznymi. Jak działa na nasze zdrowie kawa orkiszowa?
- Napar orkiszowy nie podnosi ciśnienia krwi, dlatego może być spożywany także w przypadku problemów z układem krążenia i sercem.
- Ze względu na obecność rodanidu – naturalnego antybiotyku, chroni nas przed chorobami i infekcjami, a dodatkowo ma właściwości przeciwnowotworowe, antyalergiczne i przeciwzapalne.
- Kawa zbożowa to źródło błonnika, który usprawnia perystaltykę jelit. Napary zbożowe nie podrażniają też śluzówki żołądka, są lekkostrawne, dzięki czemu mogą je spożywać osoby z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy.
- Sprawdzi się dla każdego, komu zależy na budowie tkanki mięśniowej. Orkisz jest bogaty w białka i podstawowe aminokwasy.
- Regularne spożywanie kawy orkiszowej może przyczynić się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi oraz wspomagania wydzielania żółci.
- Kawa z ziaren orkiszu pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi, będzie więc odpowiednia dla diabetyków.
- Obecny w orkiszu kwas krzemowy pozytywnie wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci.
- Pomimo braku kofeiny, kawa orkiszowa pobudza i usprawnia pracę mózgu; ma też działanie pobudzające.
- Napar orkiszowy opóźnia proces starzenia organizmu oraz wzmacnia jego odporność.
Orkisz jest tym gatunkiem pszenicy, który zawiera niski poziom glutenu, co dotyczy także jego przetworów. Kawa orkiszowa może więc być lepiej przyswajalna przez osoby z nietolerancją glutenu; wyniki badań nie są jednak jednoznaczne, dlatego należy zachować ostrożność.
Jak parzyć kawę orkiszową?
Kawa orkiszowa ze zmielonych ziaren wymaga specjalnego parzenia, by wydobyć z niej cały aromat. Na rynku dostępna jest także kawa rozpuszczalna, prostsza w przygotowaniu, jednak to kawa ziarnista ma w sobie zdecydowanie więcej właściwości zdrowotnych. Jak prawidłowo zaparzyć kawę orkiszową? Są na to dwa sposoby:
- Kawa w pełni uwolni swój smak, jeśli będziemy gotować ją na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Pamiętajmy, żeby nie używać do tego naczyń aluminiowych, wykonanych z tworzyw sztucznych, czy z uszkodzonym tefalem lub emalią.
- Prostszą metodą będzie zalanie kawy wrzątkiem i pozostawienie pod przykryciem na ok. 5-10 minut.
Kawę orkiszową można urozmaicić wieloma dodatkami. W okresie jesienno-zimowym częściej mamy chęć na korzenny aromat, dlatego smak naturalnego naparu warto podkreślić niewielką ilością miodu z przyprawami takimi jak: imbir, cynamon, wanilia, anyż lub kardamon. Natomiast latem można zrobić pyszną kawę mrożoną w połączeniu z kostkami lodu, zimnym mlekiem czy lodami. Trzeba mieć jednak na uwadze, że dodatki zwiększają kaloryczność i to napar z prażonych ziaren orkiszu w czystej postaci będzie najzdrowszą wersją.