Dieta Św. Hildegardy & Sklep online Ogrody Hildegardy

  • Siedlce, ul. Starowiejska 265
  • Pn-Pt: 8.00 do 16.00
„Orkisz to doskonałe ziarno, ciepłe z natury, duże i pełne mocy, i słodsze niż inne ziarna: tym, którzy je jedzą, daje wysokiej jakości ciało i zapewnia dobrą krew. Daje radosnego ducha i przynosi radość ludzkiemu umysłowi. Bez względu na to, w jakiej formie jest spożywany, w postaci chleba lub innych preparatów, jest dobry i pożyteczny ” Św. Hildegarda

O orkiszu w praktyce

Co mówi św. Hildegarda o Orkiszu  (Phisica rozdział V)

Orkisz to doskonałe ziarno, ciepłe z natury, duże i pełne mocy, i słodsze niż inne ziarna: tym, którzy je jedzą, daje wysokiej jakości ciało i zapewnia dobrą krew. Daje radosnego ducha i przynosi radość ludzkiemu umysłowi. Bez względu na to, w jakiej formie jest spożywany, w postaci chleba lub innych preparatów, jest dobry i pożyteczny ”

O jakim orkiszu mówi:

Święta Hildegarda wskazuje na orkisz , nie pisze nic więcej; to znaczy  wszystkie pszenice z łuską, które po łacinie nazywa „spelta”, co oznacza „odziana”. Nie należy mylić ich z „triticum spelta”, które oznaczałaby wtedy tylko duży orkisz. Niemcy długo wprowadzali zamieszanie, dokonując nieprawdopodobnego błędu w tłumaczeniu pism św. Hildegardy od samego początku. W rzeczywistości słowo „spelta” pojawiło się w 300 r. naszej ery. Historycy zgadzają się, że w tym czasie oznaczało to zarówno duży jak i mały orkisz; słowo to pochodzi od niemieckiego „spelz”, które pochodzi od „spelzen” czyli „koperta”.
Słowo „spelta” w czasach Hildegardy oznacza zatem całą pszenicę oplewioną:
- samopsza (mały orkisz, Triticum monococcum, einkorn), genom AA, pszenica diploidalna
-płakurka (triticum dicoccum, farro, emmer) genom AABB, pszenica tetraploidalna
- duży orkisz (Triticum spelta), genom AABBDD, pszenica heksaploidalna.

Samopsza wydaje się być najstarszą z odmian, ponieważ zostały znalezione szczątki sprzed 10000–9000 przed Jezusem . Następnie pojawia się płaskurka, najstarsze pozostałości po uprawach pochodzą z 7500 pne. Jeśli chodzi o duży orkisz, początkowo pojawia się jako zanieczyszczenie w uprawie samopszy lub płaskurki zanim zostanie niezależnie uprawiany, najstarsze ślady pochodzą z 4700 pne.

Nazwa „Triticum spelta” specyficzna dla dużego orkiszu pojawiła się zaledwie 600 lat po czasach świętej Hildegardy wraz z klasyfikacją szwedzkiego przyrodnika Carla Von Linné. Dlatego mniszka nigdy nie mogła mówić konkretnie o tej odmianie!

A więc które ziarno powinniśmy wybrać dla naszego zdrowia?

Jeśli chodzi o właściwości zdrowotne te trzy odmiany są bardzo odpowiednie, o ile nie są skrzyżowane z pszenicą (nie modyfikowane). Stwierdzenie, że święta Hildegarda mówiła wyłącznie o dużym orkiszu jest legendarne i nie opiera się na żadnym piśmie mniszki.
Nasze ponad 25-letnie doświadczenie z setkami postów orkiszowych przeprowadzonych w Foyers de Charité (Ogniska Miłości Marty Robin), ale także doświadczenie i opinie klientów, prowadzą do następującego  wniosku: Te trzy odmiany są doskonałe, jeśli tylko nie posiadają śladu glutenu pszennego, wówczas nie powodują oznak nietolerancji.


Jak zacząć?


Należy pamiętać, że gluten orkiszu nieskrzyżowanego z pszenicą jest bardzo dobrze tolerowany przez wszystkich. Jeśli nie tolerujesz glutenu, musisz bardzo stopniowo wprowadzać orkisz do swojej diety i zaczynając najlepiej od ziarna samopszy, jest ono najbardziej strawne ze wszystkich.
 Stopniowe wprowadzenie dobrego glutenu do diety oznacza żucie kilku ziaren przez pierwsze 3 lub 4 dni. Następnie można zwiększyć do łyżeczki i stopniowo do 3 łyżek stołowych w czasie posiłku.
Osoby, które nie mają stwierdzonej nietolerancji na gluten powinny również wprowadzać orkisz, płaskurkę lub samopszę stopniowo, ale mogą zacząć od łyżki stołowej dziennie: orkisz oczyszcza twoje ciało, jeśli jesz zbyt dużo od samego początku, nie ryzykujesz niczego poważnego, ale na pewno poczujesz pewien dyskomfort związany z kryzysem eliminacyjnym, który możesz pomylić z nietolerancją na orkisz i byłaby to wielka szkoda!
 

Którego ziarna używać do gotowania?


Musisz wybrać swój orkisz zależnie od tego co chcesz z niego zrobić i zgodnie z własnymi upodobaniami.

Właściwości samopszy:
- zawiera bardzo mało glutenu, jej ziarno jest delikatne, a smak delikatny. Chleb z samopszy ma bardzo dobry smak, jego kolor jest żółtawy. Gotowane ziarno bardzo dobrze pochłania towarzyszące mu sosy, jest bardzo miękkie wręcz rozpływa się w ustach.

Właściwości płaskurki:
-jest bogata w skrobię, dlatego idealnie nadaje się do robienia makaronu (który po ugotowaniu pozostaje bardzo elastyczny), zawiera nieco więcej glutenu niż samopsza, jej ziarno jest małe i delikatne.
 
Właściwości dużego orkiszu:
-spośród tych trzech odmian ta posiada najwięcej glutenu. Jest zatem bardzo dobry do robienia chleba i ciasta, ponieważ dobrze rośnie, a jego ziarno jest większe i nieco bardziej sztywne niż dwa poprzednie.

Najlepiej jest próbować wszystkich trzech odmian i dokonywać porównania według własnych upodobań. Każdy odnajdzie tu swoje szczęście.
 

Orkiszowe ciasteczka radości – na co polecała je św. Hildegarda?

Listopad 23, 2023

Orkiszowe ciasteczka radości – na co polecała je św. Hildegarda?

Średniowieczna zakonnica, mistyczka, uzdrowicielka i zwolenniczka diety orkiszowej św. Hildegarda pozostawiła po sobie ogrom wiedzy, z której korzystamy do dziś. Wśród poważnych obowiązków, takich jak prowadzenie własnego zakonu czy doradzanie rodzinom królewskim, piekła też ciasteczka. Na jakie dolegliwości je polecała i jak zrobić słynne orkiszowe ciasteczka radości?

Dyptam – remedium św. Hildegardy na problemy z sercem i układem moczowym

Sierpień 30, 2023

Dyptam – remedium św. Hildegardy na problemy z sercem i układem moczowym

Święta Hildegarda z Bingen w swoim dziele "Physica" poświeciła też miejsce dyptamowi (łac. Dictamnus albus). Podkreślała zdrowotne działanie tej rośliny, którą szczególnie polecała dla osób cierpiących na problemy z sercem. Mniszka zwracała też uwagę na pomocnicze działanie dyptamu w przypadku leczenia kamieni nerkowych i żółciowych. Zalecała: „ów chory powinien rozdrobnić dyptam, a proszek ten często jeść z pszennym chlebem, dzięki czemu zahamuje wzrost kamienia”.

Makaron orkiszowy – źródło zdrowia i dobrego samopoczucia

Czerwiec 05, 2023

Makaron orkiszowy – źródło zdrowia i dobrego samopoczucia

Orkisz to podstawa diety św. Hildegardy z Bingen. Mistyczka upatrywała w nim źródła naszych sił witalnych i polecała to zboże jako bazę naszej codziennej diety. Czym wyróżnia się orkisz oraz zrobione z niego produkty spożywcze?

Kurkuma – przyprawa na złoty medal

Marzec 31, 2023

Kurkuma – przyprawa na złoty medal

W przyprawach możemy znaleźć przepis na dobre samopoczucie i prawidłowo funkcjonujący organizm. Kurkuma jest jedną z tych roślin, które mają ludziom wiele do zaoferowania. Odkryj jej potencjał!

Chalcedon, czyli polecany przez św. Hildegardę kamień równowagi

Luty 23, 2023

Chalcedon, czyli polecany przez św. Hildegardę kamień równowagi

Równowaga, harmonia, spokój - tego szukasz w swoim życiu? Chalcedon może pomóc osiągnąć upragniony balans. Dowiedz się, jakie jeszcze właściwości skrywa ten kamień szlachetny.

Zdrowy zamiennik klasycznej kawy - kawa orkiszowa

Styczeń 23, 2023

Zdrowy zamiennik klasycznej kawy - kawa orkiszowa

Kawa o niezwykłym smaku i aromacie? Tylko z ziaren orkiszu. Podążaj za św. Hildegardą z Bingen i uwierz w moc naparu orkiszowego - zdrowego zamiennika klasycznej kawy.

Administratorem Twoich danych osobowych i podmiotem prowadzącym stronę blog.ogrodyhildegardy.pl jest Krzysztof Baran, prowadzący działalność gospodarczą pod firmą: Mouton Interactive Krzysztof Baran wpisaną do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej, adres głównego miejsca wykonywania działalności w Siedlcach, ul. Starowiejska 265, kod pocztowy: 08-110, posiadający numer NIP: 821-152-01-37, REGON: 711650928 .

Dane będą przetwarzane w celu wysyłki newslettera i przechowywane do chwili rezygnacji z subskrypcji.

Przysługuje Ci prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania. W tym celu możesz kontaktować się z działem obsługi klienta Mouton Interactive pod adresem e-mail lub pisemnie na adres siedziby. Więcej informacji: www.mouton.pl/ODO
zamknij
Administratorem Twoich danych osobowych i podmiotem prowadzącym stronę blog.ogrodyhildegardy.pl jest Krzysztof Baran, prowadzący działalność gospodarczą pod firmą: Mouton Interactive Krzysztof Baran wpisaną do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej, adres głównego miejsca wykonywania działalności w Siedlcach, ul. Starowiejska 265, kod pocztowy: 08-110, posiadający numer NIP: 821-152-01-37, REGON: 711650928 .

Twoje dane będą przetwarzane w celu udzielenia odpowiedzi na przesłane zapytanie i przechowywane będą do czasu udzielenia odpowiedzi lub do czasu wycofania przez Ciebie zgody na przetwarzanie danych osobowych.

Przysługuje Ci prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania. W tym celu możesz kontaktować się z działem obsługi klienta Mouton Interactive pod adresem e-mail lub pisemnie na adres siedziby. Więcej informacji: www.mouton.pl/ODO
zamknij