Przyprawa, którą warto mieć w swojej kuchni
Kurkuma, czyli inaczej ostryż długi, zwany także szafranem indyjskim lub imbirem żółtym, to przyprawa, którą od lat chętnie wykorzystujemy w naszych kuchniach, ze względu na orientalny smak, aromat oraz piękny żółty kolor. Dzięki kurkumie nasze posiłki nie tylko świetnie smakują, ale też pięknie wyglądają. Mieszkańcy Bliskiego Wschodu cenią ją od tysiącleci, nie tylko ze względu na walory smakowe, lecz przede wszystkim przez szerokie spektrum właściwości leczniczych. Co takiego w sobie ma kurkuma?
Ma kurkuminę – bardzo silny przeciwutleniacz z grupy polifenoli, dzięki któremu wykazuje ona działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Oprócz kurkuminy, w jej składzie znajdziemy tumeron, czyli związek wspomagający namnażanie i różnicowanie komórek nerwowych w mózgu. Zważywszy na bogaty skład kurkumy, ma ona wiele właściwości, pozytywnie wpływających na nasze zdrowie.
Właściwości kurkumy
- Z uwagi na obecność tumeronu, kurkuma daje nadzieję na leczenie choroby Alzheimera czy udaru mózgu. Odkryta w niej substancja o nazwie BDMC stymuluje nasz układ immunologiczny, by niszczył białka, odpowiedzialne za tworzenie złogów utrudniających przewodzenie sygnałów nerwowych w pewnych obszarach mózgu. Jeśli zależy nam na poprawie pracy naszego mózgu, czy usprawnieniu pamięci, warto sięgnąć po kurkumę.
- Twierdzi się też, że kurkumina jest przydatna w profilaktyce i leczeniu wielu nowotworów, np. raka płuc, raka żołądka, raka szyjki macicy, raka prostaty czy raka jamy ustnej. Warto jednak pamiętać, że kurkuma nie jest lekiem na nowotwór, może stanowić jedynie naturalny wspomagacz w walce z rakiem.
- Kurkuma będzie odpowiednia dla osób, które zmagają się z problemami trawiennymi. Jej właściwości żółciopędne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i rozkurczające mogą pomóc w przypadku wrzodów żołądka, dysfunkcji trzustki, niewydolności wątroby lub zapaleniu dróg żółciowych.
- Warto zainteresować się też kurkumą ze względu na działanie wzmacniające nasz układ odpornościowy. Ostryż długi chroni nas przed wieloma infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi i grzybiczymi.
- Kurkuma to też sprzymierzeniec naszych oczu. Badania nad korzystnym wpływem tej rośliny na nasz narząd wzroku wciąż trwają, jednak wstępne testy potwierdzają pozytywne działanie ostryżu długiego w przypadku: jaskry, zapalenia spojówek czy zespołu suchego oka.
- Dodatkowo kurkuma obniża poziom cukru we krwi, obniża też poziom złego cholesterolu, a także pomaga oczyścić organizm z toksyn.
Zastosowanie kurkumy
Kurkumy nie należy spożywać samodzielnie! W zbyt dużych ilościach może zaszkodzić, a nie pomóc. Ostryż długi najlepiej uwalnia swoje dobroczynne substancje po pogrzaniu i zmieszaniu z tłuszczami. Najprościej jest więc dodać przyprawę do posiłków z ryżem, duszonymi warzywami, lub mięsem. Są też inne możliwości:
Dodaj do zup – doda ona głębokiego, lekko pikantnego smaku i przede wszystkim pięknego, złotego koloru.
Dodaj do sałatek – będzie świetnie współgrała z ciecierzycą, dynią lub bobem, a także stworzy wyjątkowy kolor w sosie do sałatki.
Dodaj do napojów – kurkuma to doskonały dodatek do napojów odżywczych, smoothie, soków, czy nawet herbaty o właściwościach zdrowotnych.
„Złote mleko” z kurkumą
Pod tą enigmatyczną nazwą kryje się ajurwedyjski napój na odporność. „Złote mleko” to prawdziwa bomba witaminowa, która każdego postawi na nogi!
Składniki:
- 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego,
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
- szczypta czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka masła klarowanego GHEE lub oleju kokosowego
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- nieco startego imbiru.
Przygotowanie:
Wlej mleko do rondelka, a następnie dodaj pierz, masłu lub olej, miód, cynamon i imbir. Podgrzewaj do momentu, aż mikstura będzie parzyła w palec. Na koniec dodaj kurkumę i dokładnie wymieszaj. Pamiętaj, by nie doprowadzać napoju do wrzenia, żeby przyprawy nie straciły swoich właściwości! „Złote mleko” pobudza i rozgrzewa, dlatego będzie świetnym zastrzykiem energii, który dodatkowo wzmacnia naszą odporność.