Dieta Św. Hildegardy & Sklep online Ogrody Hildegardy

  • Siedlce, ul. Starowiejska 265
  • Pn-Pt: 8.00 do 16.00
Galgant to niezwykłe naturalne lekarstwo o wielu cennych właściwościach. Jest to bylina zaliczana do rodziny imbirowatych. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji.

Galgant - nie tylko na serce

Galgant to cenna roślina, która rewitalizuje organizm na poziomie fizycznym i psychicznym w niesamowity sposób.

Jest ziołem stosowanym w medycynie chińskiej, ale to św.Hildegarda przypisała mu najwięcej zalet
Galgant lub inna nazwa galanga (Alpinia officinarum) pochodzi z rodziny imbirowatych. Galgant występuje w południowych Chinach, Indonezji oraz Indiach.
Jest to wieloletnia roślina zielna o ostrym i mocnym smaku. Jego korzeń jest stosowany w ziołolecznictwie oraz kuchni.

Nasiona galgantu są żółtawobiałe z frędzlami na brzegach.
Jego korzeń jest częścią używaną w ziołolecznictwie. Po wysuszeniu ma czerwonawo-brązowy kolor, długość od 5 do 6 cm i grubość od 1 do 2 cm. Jest mięsisty, włóknisty, aromatyczny.
Jego łodygi są mocne.
Kwiatostan na wierzchołku ma liczne pachnące żółto-białe kwiaty.

Galgant zawiera subtelne między innymi olejki eteryczne i bioflawonoidy.

Galgant - produkty

Jakie są zalety galgantu?

Hildegarda pisze: „Galgant jest bardzo gorący, nie zawiera zimna i ma właściwości lecznicze. Człowiek, który ma wysoką gorączkę, niech  sproszkuje galgant i wypije ten proszek w wodzie źródlanej, a gorączka ustąpi.

Ktokolwiek odczuwa ból pleców lub boków z powodu złych soków, niech ugotuje galgant w winie i często pije go na gorąco, a ból ustąpi. A ten, kto cierpi na serce i ma słabe serce, niech zje galgant w wystarczającej ilości i poczuje się lepiej. "

Galgant ma właściwości przeciwzapalne, rozkurczowe, odstresowujące, reguluje pracę żołądka. Galgant jest skuteczny w przypadku:
  • bólu spowodowanego chorobami z autoagresji
  • bólu głowy
  • bólu brzucha
  • bólu pleców (rwa kulszowa), bólu  żeber i bólu płuc
  • problemów z trawieniem
  • kolki żółciowej
  • stanów zmęczenia, wyczerpania
  • gorączki wirusowej
  • napięcie przedmiesiączkowego, zespołu PMS
  • zaburzeń krążenia
  • bólu serca, osłabienie serca
  • zawrotów głowy pochodzenia sercowego (omdlenie)
  • uderzeń gorąca
  • chrapania

 

Galgant: w przypadku stanów gorączkowych

Kiedy masz gorączkę, rozpuść tabletkę lub proszek z galgantu w zimnej wodzie i wypij. Dla dzieci tabletkę miesza się w syropie malinowym.

Gorączka spada i zatrzymuje się szybciej. Leczenie jest szybsze, a siły wracają.

Ostrzeżenie: skonsultuj się z pediatrą w przypadku utrzymującej się gorączki lub lekarzem.

Galgant: szybko działający lek na serce.

Hildegarda cytuje: „Każdy, kto ma ból w sercu lub czuje, że jego serce zawodzi (omdlenie), niech zjada galgant w dużej ilości bez zwłoki a wyzdrowieje. "

W rzeczywistości przynosi ulgę w ciągu 5 minut w przypadku chorób serca, co ma wpływ na doraźne przywrócenie zdrowia, ale nie leczy choroby.

Ostrzeżenie: konieczna jest jak najszybsza konsultacja z lekarzem.

Przepis na galgant jako środek przeciwbólowy

Wino z korzenia galgantu: na ból pleców i rwę kulszową

Hildegarda radzi gotować 1 łyżeczkę korzeni galangalu w 250 ml wina przez 3 minuty, przefiltrować, a następnie pić małymi łykami przez cały dzień.

Wino spożywane na gorąco działa przeciwskurczowo i rozluźnia mięśnie pleców;
łagodzi ból miesiączkowy.
 

Miód z galgantem jest używany, gdy:


czujesz dyskomfort lub ból w sercu;
cierpisz na nadmiar emocji ;
masz duże zmęczenie;
masz problemy z trawieniem;
cierpisz z powodu kolki żółciowej.

Galgant poprawia przepływ krwi. Doktor Strehlow, biolog i naturopata medycyny Hildegardy, zaleca profilaktyczne stosownie miodu z dodatkiem 20-30% galgantu.
Rozpuszcza się w ustach (od 3 do 4 czubków noża) lub zjada się z chlebem.

Dobrze wiedzieć: 1 do 3 końcówek noża galgantu w proszku przyprawia potrawy, zapewnia dobre krążenie krwi i rewitalizuje.

Jak znaleźć galgant i w jakich formach?


Galgant występuje w postaci suszonego korzenia w całości, w proszku lub w tabletkach. Do potraw używa się jedną do trzech szczypt galgantu w proszku, co daje mocny i ostry smak (doskonały do mięs, marynat, sałatek owocowych, kompotów).

Łyżeczka sproszkowanego galgantu dodana do ciasta dodaje wyśmienitego smaku. Gdy dodasz od 3 do 7% galgantu do słodkich przetworów takich jak dżem, zachowają one  naturalną trwałość.
 

Galgant - nie tylko na serce

Lipiec 19, 2020

Galgant - nie tylko na serce

Galgant to niezwykłe naturalne lekarstwo o wielu cennych właściwościach. Jest to bylina zaliczana do rodziny imbirowatych. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji.

Cudowne zioło- bertram lekarski

Czerwiec 09, 2020

Cudowne zioło- bertram lekarski

Św. Hildegarda uważała, że bertram to filar ogólnego dobrego samopoczucia. Doskonale wspomaga układ pokarmowy, a to tylko jedna z jego wielu cennych właściwości.

Kosmetyki Viriditas

Maj 19, 2020

Kosmetyki Viriditas

Od najdawniejszych czasów kobiety przywiązywały dużą wagę do piękna swojej skóry, używały balsamów na bazie ekstraktów roślinnych, słodkich octów, maseczek, olejków, sproszkowanych minerałów (...)

Co z tym borsukiem ?

Kwiecień 21, 2020

Co z tym borsukiem ?

Borsuk jest gorący i z natury cichy . Nie jest zuchwały, trzyma w sobie bardzo potężne siły, ale nie zdaje sobie z tego sprawy (...)

Zioła i napoje wg receptury św. Hildegardy

Marzec 26, 2020

Zioła i napoje wg receptury św. Hildegardy

Nalewki według receptur św. Hildegardy powstają z wyselekcjonowanych roślin i przypraw pochądzących z upraw ekologicznych, a także z ekologicznego czerwonego wina z południa Francji (bogatego w garbniki) oraz miodu organicznego.

Kasztany i migdały

Luty 20, 2020

Kasztany i migdały

„Kto ma pusty mózg, brzydką cerę i ból głowy, niech często je migdały: wypełnią mu one mózg i przywrócą piękną cerę. Każdy, kto ma chore płuco i osłabioną wątrobę, będzie często jadł migdały, surowe lub gotowane: to dodaje siły płucom, nie wysusza człowieka, ale go wzmacnia. ” -Św. Hildegarda

Administratorem Twoich danych osobowych i podmiotem prowadzącym stronę blog.ogrodyhildegardy.pl jest Krzysztof Baran, prowadzący działalność gospodarczą pod firmą: Mouton Interactive Krzysztof Baran wpisaną do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej, adres głównego miejsca wykonywania działalności w Siedlcach, ul. Starowiejska 265, kod pocztowy: 08-110, posiadający numer NIP: 821-152-01-37, REGON: 711650928 .

Dane będą przetwarzane w celu wysyłki newslettera i przechowywane do chwili rezygnacji z subskrypcji.

Przysługuje Ci prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania. W tym celu możesz kontaktować się z działem obsługi klienta Mouton Interactive pod adresem e-mail lub pisemnie na adres siedziby. Więcej informacji: www.mouton.pl/ODO
zamknij
Administratorem Twoich danych osobowych i podmiotem prowadzącym stronę blog.ogrodyhildegardy.pl jest Krzysztof Baran, prowadzący działalność gospodarczą pod firmą: Mouton Interactive Krzysztof Baran wpisaną do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej, adres głównego miejsca wykonywania działalności w Siedlcach, ul. Starowiejska 265, kod pocztowy: 08-110, posiadający numer NIP: 821-152-01-37, REGON: 711650928 .

Twoje dane będą przetwarzane w celu udzielenia odpowiedzi na przesłane zapytanie i przechowywane będą do czasu udzielenia odpowiedzi lub do czasu wycofania przez Ciebie zgody na przetwarzanie danych osobowych.

Przysługuje Ci prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania. W tym celu możesz kontaktować się z działem obsługi klienta Mouton Interactive pod adresem e-mail lub pisemnie na adres siedziby. Więcej informacji: www.mouton.pl/ODO
zamknij