Najlepsza
tarta na cieście z
samopszy, z dynią, cukinią, kozim serem i czerwonym pieprzem. Niebo w gębie a dodatkowo samo zdrowie! Tajnym składnikiem jest
bertram - niesamowita przyprawa znana już od średniowiecza !
Bertram jest źródłem wielu substancji aktywnych, takich jak między innymi pyretryna, pellitoryn, sezamina, insulina i polisacharydy.
Bertram, zawiera także anacylinę, czyli substancję, która ma właściwości przeciwdrgawkowe, rozkurczowe i antydepresyjne. Lista zalet
bertramu jest jednak znacznie dłuższa. Ziele działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwpasożytniczo. Święta
Hildegarda ceniła
bertram za właściwości regenerujące i oczyszczające organizm. Jak sami widzicie ma niezwykłe właściwości i dodaje potrawom ciekawego smaku ( smakuje jak pieprz, tylko taki lepszy ☺️)
Przepis:
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
Zagnieść wszystko razem i włożyć na 30 min do lodówki.
Nadzienie:
- 5-6 jajek
- 1 szklanka jogurtu koziego lub owczego
- Sól z ziołami Hildegardy do smaku, mieszanka z macierzenką i hyzopem
- odrobina bertramu
Wszystkie składniki razem zmiksować.
Przykładowe składniki na nadzienie:
- Karmelizowany( na maśle i miodzie koper włoski), pomidorki, orzechy włoskie
- Grillowana cukinia , duszona cebulka, pomidorki, bazylia
- Buraczki, kozi ser, bazylia lub rukola orzechy włoskie
- Pieczona dynia, ser typu roquefort, orzechy włoskie
- Szpinak,ser typu roquefort
Wygnieść formę i wstawić do piekarnika na 15 min w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem
Następnie ułożyć składniki i zalać mieszanką jajek i jogurtu.
Piec ok. 30 min w temp. 180 z termoobiegiem. Smacznego!