Dieta Św. Hildegardy & Sklep online Ogrody Hildegardy

  • Siedlce, ul. Starowiejska 265
  • Pn-Pt: 8.00 do 16.00
Jesienne rozgrzewające ciasto Św. Hildegardy z dynią i z galgantem.
Jesienne ciasto z dynią i galgantem na spodzie orkiszowym.
Okres jesienny, to okres magazynowania energii na nadchodzącą zimę. Nie omijacie galgantu, nie unikajcie miodu. Idealne na ten czas będzie ciasto z mąki orkiszowej Oberkulmer Rotkorn z dynią, galgantem, pietruszką i miodem.

Galgant
Wyrazisty, słodko-gorzki, piekący, aromatyczny – taki właśnie jest galangal (galgant), kłącze z rodziny imbirowatych, naturalny lek oraz przyprawa. U nas wciąż mało popularny galgant może być gratką dla fanów orientalnych smaków. Łasuchom przypadną do gustu także prozdrowotne właściwości galgantu, a zwłaszcza jego działanie wspomagające trawienie i metabolizm.

Św. Hildegarda z Bingen zalecała sięgać po galangal przy gorączce i bólu pleców oraz stosować jako lek nasercowy i wspomagający płuca. Uważała galgant za świetny środek odświeżający oddech. W medycynie chińskiej od dawien dawna wykorzystywany jest jako lek na spowolniony metabolizm oraz wspomagający układ oddechowy. Stosuje się go przy kaszlu i w chorobach płuc. Sercowcom polecany nade wszystko.

Jak wykonać nasze ciasto?

Ciasto jesienne z dynią i galgantem

Składniki:

Składnik na ciasto:
250 g. mąki orkiszowej Oberkulmer Rorkorn typ 650
150 g. serka z nerkowców lub serka kremowego krowiego
100 g. masła
szczypta soli

Składniki na nadzienie:
150 g. serka z nerkowców lub serka kremowego krowiego
łyżka ziaren konopii siewnej
łyżka miodu
łyżeczka galgantu
pęczek pietruszki
jajko
sól ziołowa św. Hildegardy
cebula
orzechy pecan
pieprz
plasterki dyni Hokaido

Jak zrobić :-)
Ciasto zagnieść z serkiem i masłem w temp. pokojowej. Dodać sól, wymieszać i zagnieść. Włożyć do lodówki na 2h lub zamrażarki na 20 minut.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować w formie blatu do pizzy około 30 cm średnicy. Przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Rozłożone na blaszce ciasto posmarować zmiksowanymi razem serkiem, pietruszką i jajkiem. Ułożyć pozostałe składniki, dodać zioła, galgant, miód.

Rant ciasta założyć do środka, posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu - 30 - 40 minut.

Smacznego!

Samo zdrowie! Pamiętajcie: Poza skutecznym działaniem w obrębie narządów trawiennych, galgant wpływa pozytywnie również na nerwy i mięśnie, likwidując toczące się w nich procesy zapalne. Wspomaga także leczenie reumatyzmu. Cenione są wreszcie przeciwdrobnoustrojowe właściwości galangalu, zwłaszcza wobec grzybów i bakterii, ale także wirusów.

Nasze usługi

Aby zachować i przywrócić zdrowie, wykorzystaj moc naturalnych leków i ziół & energia znajdująca się w czterech żywiołach: ogniu, powietrzu, wodzie i ziemi może uzdrowić twoje ciało i duszę.

Dieta Hildegardy – kluczowe produkty
Orkiszowe ciasteczka radości – na co polecała je św. Hildegarda?

Listopad 23, 2023

Orkiszowe ciasteczka radości – na co polecała je św. Hildegarda?

Średniowieczna zakonnica, mistyczka, uzdrowicielka i zwolenniczka diety orkiszowej św. Hildegarda pozostawiła po sobie ogrom wiedzy, z której korzystamy do dziś. Wśród poważnych obowiązków, takich jak prowadzenie własnego zakonu czy doradzanie rodzinom królewskim, piekła też ciasteczka. Na jakie dolegliwości je polecała i jak zrobić słynne orkiszowe ciasteczka radości?

Dyptam – remedium św. Hildegardy na problemy z sercem i układem moczowym

Sierpień 30, 2023

Dyptam – remedium św. Hildegardy na problemy z sercem i układem moczowym

Święta Hildegarda z Bingen w swoim dziele "Physica" poświeciła też miejsce dyptamowi (łac. Dictamnus albus). Podkreślała zdrowotne działanie tej rośliny, którą szczególnie polecała dla osób cierpiących na problemy z sercem. Mniszka zwracała też uwagę na pomocnicze działanie dyptamu w przypadku leczenia kamieni nerkowych i żółciowych. Zalecała: „ów chory powinien rozdrobnić dyptam, a proszek ten często jeść z pszennym chlebem, dzięki czemu zahamuje wzrost kamienia”.

Makaron orkiszowy – źródło zdrowia i dobrego samopoczucia

Czerwiec 05, 2023

Makaron orkiszowy – źródło zdrowia i dobrego samopoczucia

Orkisz to podstawa diety św. Hildegardy z Bingen. Mistyczka upatrywała w nim źródła naszych sił witalnych i polecała to zboże jako bazę naszej codziennej diety. Czym wyróżnia się orkisz oraz zrobione z niego produkty spożywcze?

Administratorem Twoich danych osobowych i podmiotem prowadzącym stronę blog.ogrodyhildegardy.pl jest Krzysztof Baran, prowadzący działalność gospodarczą pod firmą: Mouton Interactive Krzysztof Baran wpisaną do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej, adres głównego miejsca wykonywania działalności w Siedlcach, ul. Starowiejska 265, kod pocztowy: 08-110, posiadający numer NIP: 821-152-01-37, REGON: 711650928 .

Dane będą przetwarzane w celu wysyłki newslettera i przechowywane do chwili rezygnacji z subskrypcji.

Przysługuje Ci prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania. W tym celu możesz kontaktować się z działem obsługi klienta Mouton Interactive pod adresem e-mail lub pisemnie na adres siedziby. Więcej informacji: www.mouton.pl/ODO
zamknij
Administratorem Twoich danych osobowych i podmiotem prowadzącym stronę blog.ogrodyhildegardy.pl jest Krzysztof Baran, prowadzący działalność gospodarczą pod firmą: Mouton Interactive Krzysztof Baran wpisaną do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej, adres głównego miejsca wykonywania działalności w Siedlcach, ul. Starowiejska 265, kod pocztowy: 08-110, posiadający numer NIP: 821-152-01-37, REGON: 711650928 .

Twoje dane będą przetwarzane w celu udzielenia odpowiedzi na przesłane zapytanie i przechowywane będą do czasu udzielenia odpowiedzi lub do czasu wycofania przez Ciebie zgody na przetwarzanie danych osobowych.

Przysługuje Ci prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania. W tym celu możesz kontaktować się z działem obsługi klienta Mouton Interactive pod adresem e-mail lub pisemnie na adres siedziby. Więcej informacji: www.mouton.pl/ODO
zamknij