Galgant
Wyrazisty, słodko-gorzki, piekący, aromatyczny – taki właśnie jest galangal (galgant), kłącze z rodziny imbirowatych, naturalny lek oraz przyprawa. U nas wciąż mało popularny galgant może być gratką dla fanów orientalnych smaków. Łasuchom przypadną do gustu także prozdrowotne właściwości galgantu, a zwłaszcza jego działanie wspomagające trawienie i metabolizm.
Św. Hildegarda z Bingen zalecała sięgać po galangal przy gorączce i bólu pleców oraz stosować jako lek nasercowy i wspomagający płuca. Uważała galgant za świetny środek odświeżający oddech. W medycynie chińskiej od dawien dawna wykorzystywany jest jako lek na spowolniony metabolizm oraz wspomagający układ oddechowy. Stosuje się go przy kaszlu i w chorobach płuc. Sercowcom polecany nade wszystko.
Jak wykonać nasze ciasto?
Ciasto jesienne z dynią i galgantem
Składniki:Składnik na ciasto:
250 g. mąki orkiszowej Oberkulmer Rorkorn typ 650
150 g. serka z nerkowców lub serka kremowego krowiego
100 g. masła
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
150 g. serka z nerkowców lub serka kremowego krowiego
łyżka ziaren konopii siewnej
łyżka miodu
łyżeczka galgantu
pęczek pietruszki
jajko
sól ziołowa św. Hildegardy
cebula
orzechy pecan
pieprz
plasterki dyni Hokaido
Jak zrobić :-)
Ciasto zagnieść z serkiem i masłem w temp. pokojowej. Dodać sól, wymieszać i zagnieść. Włożyć do lodówki na 2h lub zamrażarki na 20 minut.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować w formie blatu do pizzy około 30 cm średnicy. Przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Rozłożone na blaszce ciasto posmarować zmiksowanymi razem serkiem, pietruszką i jajkiem. Ułożyć pozostałe składniki, dodać zioła, galgant, miód.
Rant ciasta założyć do środka, posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu - 30 - 40 minut.
Smacznego!
Samo zdrowie! Pamiętajcie: Poza skutecznym działaniem w obrębie narządów trawiennych, galgant wpływa pozytywnie również na nerwy i mięśnie, likwidując toczące się w nich procesy zapalne. Wspomaga także leczenie reumatyzmu. Cenione są wreszcie przeciwdrobnoustrojowe właściwości galangalu, zwłaszcza wobec grzybów i bakterii, ale także wirusów.