Galgant - nie tylko na serce
Galgant to cenna roślina, która rewitalizuje organizm na poziomie fizycznym i psychicznym w niesamowity sposób.Jest ziołem stosowanym w medycynie chińskiej, ale to św.Hildegarda przypisała mu najwięcej zalet
Galgant lub inna nazwa galanga (Alpinia officinarum) pochodzi z rodziny imbirowatych. Galgant występuje w południowych Chinach, Indonezji oraz Indiach.
Jest to wieloletnia roślina zielna o ostrym i mocnym smaku. Jego korzeń jest stosowany w ziołolecznictwie oraz kuchni.
Nasiona galgantu są żółtawobiałe z frędzlami na brzegach.
Jego korzeń jest częścią używaną w ziołolecznictwie. Po wysuszeniu ma czerwonawo-brązowy kolor, długość od 5 do 6 cm i grubość od 1 do 2 cm. Jest mięsisty, włóknisty, aromatyczny.
Jego łodygi są mocne.
Kwiatostan na wierzchołku ma liczne pachnące żółto-białe kwiaty.
Galgant zawiera subtelne między innymi olejki eteryczne i bioflawonoidy.
Galgant - produkty
Jakie są zalety galgantu?
Hildegarda pisze: „Galgant jest bardzo gorący, nie zawiera zimna i ma właściwości lecznicze. Człowiek, który ma wysoką gorączkę, niech sproszkuje galgant i wypije ten proszek w wodzie źródlanej, a gorączka ustąpi.
Ktokolwiek odczuwa ból pleców lub boków z powodu złych soków, niech ugotuje galgant w winie i często pije go na gorąco, a ból ustąpi. A ten, kto cierpi na serce i ma słabe serce, niech zje galgant w wystarczającej ilości i poczuje się lepiej. "
Galgant ma właściwości przeciwzapalne, rozkurczowe, odstresowujące, reguluje pracę żołądka. Galgant jest skuteczny w przypadku:
- bólu spowodowanego chorobami z autoagresji
- bólu głowy
- bólu brzucha
- bólu pleców (rwa kulszowa), bólu żeber i bólu płuc
- problemów z trawieniem
- kolki żółciowej
- stanów zmęczenia, wyczerpania
- gorączki wirusowej
- napięcie przedmiesiączkowego, zespołu PMS
- zaburzeń krążenia
- bólu serca, osłabienie serca
- zawrotów głowy pochodzenia sercowego (omdlenie)
- uderzeń gorąca
- chrapania
Galgant: w przypadku stanów gorączkowych
Kiedy masz gorączkę, rozpuść tabletkę lub proszek z galgantu w zimnej wodzie i wypij. Dla dzieci tabletkę miesza się w syropie malinowym.
Gorączka spada i zatrzymuje się szybciej. Leczenie jest szybsze, a siły wracają.
Ostrzeżenie: skonsultuj się z pediatrą w przypadku utrzymującej się gorączki lub lekarzem.
Galgant: szybko działający lek na serce.
Hildegarda cytuje: „Każdy, kto ma ból w sercu lub czuje, że jego serce zawodzi (omdlenie), niech zjada galgant w dużej ilości bez zwłoki a wyzdrowieje. "
W rzeczywistości przynosi ulgę w ciągu 5 minut w przypadku chorób serca, co ma wpływ na doraźne przywrócenie zdrowia, ale nie leczy choroby.
Ostrzeżenie: konieczna jest jak najszybsza konsultacja z lekarzem.
Przepis na galgant jako środek przeciwbólowy
Wino z korzenia galgantu: na ból pleców i rwę kulszową
Hildegarda radzi gotować 1 łyżeczkę korzeni galangalu w 250 ml wina przez 3 minuty, przefiltrować, a następnie pić małymi łykami przez cały dzień.
Wino spożywane na gorąco działa przeciwskurczowo i rozluźnia mięśnie pleców;
łagodzi ból miesiączkowy.
Miód z galgantem jest używany, gdy:
czujesz dyskomfort lub ból w sercu;
cierpisz na nadmiar emocji ;
masz duże zmęczenie;
masz problemy z trawieniem;
cierpisz z powodu kolki żółciowej.
Galgant poprawia przepływ krwi. Doktor Strehlow, biolog i naturopata medycyny Hildegardy, zaleca profilaktyczne stosownie miodu z dodatkiem 20-30% galgantu.
Rozpuszcza się w ustach (od 3 do 4 czubków noża) lub zjada się z chlebem.
Dobrze wiedzieć: 1 do 3 końcówek noża galgantu w proszku przyprawia potrawy, zapewnia dobre krążenie krwi i rewitalizuje.
Jak znaleźć galgant i w jakich formach?
Galgant występuje w postaci suszonego korzenia w całości, w proszku lub w tabletkach. Do potraw używa się jedną do trzech szczypt galgantu w proszku, co daje mocny i ostry smak (doskonały do mięs, marynat, sałatek owocowych, kompotów).
Łyżeczka sproszkowanego galgantu dodana do ciasta dodaje wyśmienitego smaku. Gdy dodasz od 3 do 7% galgantu do słodkich przetworów takich jak dżem, zachowają one naturalną trwałość.