Wino pietruszkowe to uniwersalne lekarstwo na wiele dolegliwości, szczególnie te związane z sercem. Ma pozytywne działanie na takie problemy jak niewydolność serca, arytmię, wady zastawek, słabe krążenie, ogóle osłabienie organizmu czy nerwobóle spowodowane stresem. Pietruszkowy napój na bazie wina wzmacnia zdrowie oraz poprawia samopoczucie, dlatego możesz spożywać go ze względu na walory zdrowotne, ale także zaproponować kieliszek znajomym i bliskim podczas towarzyskich spotkań, jako leczniczy i wprawiający w dobry nastrój aperitif.
Wino pietruszkowe było jednym z pierwszych lekarstw św. Hildegardy, którego produkcję w dużych ilościach zlecił dr Hertzka (odkrywca medycyny Hildegardy z Bingen) w aptece „Rathaus” w Konstancji w Niemczech. Od tego czasu, ze względu na dobroczynny wpływ na serce i krążenie, napój ten został rozpowszechniony i chętnie spożywany na całym świecie.
Wino pietruszkowe (lub pietruszkowo-miodowe) to sprawdzony i przede wszystkim skuteczny środek na reumatyczne dolegliwości lub osłabienie serca. Osobom w podeszłym wieku z problemami z sercem oraz osobom po zawale szczególnie poleca się napój pietruszkowy, ze względu na wzmocnienie organizmu, wspomaganie rehabilitacji i zneutralizowaniu często odczuwanego bólu w klatce piersiowej po ataku serca. Olejki eteryczne zawarte w pietruszce działają łagodząco na arytmię oraz problemy z układem krążenia, a ponadto miód i wino doprowadzone do wrzenia wytwarzają glukozyd, który wzmacnia serce i naczynia krwionośne.
Składniki:
- 1 l wina gronowego
- 10-12 łodyg natki pietruszki
- 2 łyżki octu winnego
- 3-5 łyżek miodu
Przygotowanie:
Wino zagotować z pietruszką i octem winnym. Gotować przez ok. 5 minut. Następnie dodać miód i gotować kolejne 5 minut. Powstałą miksturę wystudzić i przelać do butelki. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Stosowanie:
Pić 1 kieliszek (ok. 20 ml) wina z pietruszką 3 razy dziennie po posiłku.