„Jeśli ktoś na skutek działania czarnej żółci, czuje w swym sercu niezadowolenie i przygnębienie, przez co uszkodzeniu ulegają jego płuca powinien ugotować fiołki w czystym winie…” św. Hildegarda Phisica1.103
Napój najlepiej stosować przy smutku połączonym z chorobą płuc, ale nie tylko dr. Strelhow poleca stosować także w czasie menopauzy, nawracających stanów depresyjnych oraz przejściowym smutku. Choroby płuc jeśli nie są wynikiem przeziębienia lub infekcji wirusowej, najczęściej są spowodowane osłabioną wątrobą, bardzo często są jednym z objawów towarzyszących depresjom.
Przepis:
- 15g liści i kwiatów fiołka
- 10 g galgantu
- 20g sproszkowanego korzenia lukrecji
- 1l dobrego wina (najlepiej bio).
Jak stosować? pół filiżanki dziennie przez 4-6 tygodni, zrobić miesięczną przerwę, można powtórzyć kurację aż do osiągnięcia pożądanego efektu. Jeśli napój przestanie nam smakować, należy zaprzestać stosowania.