Nie oszukujmy się, każdy z nas ma czasem ochotę na porządny kawałek dobrej pizzy. Często odmawiamy sobie tej przyjemności, szczególnie, jeśli pilnujemy zdrowej diety. A gdyby tak spróbować zrobić taką pizzę, która nie dość, że będzie pyszna, to jeszcze na bazie najważniejszego z hildegardowych składników, czyli orkiszu? Z pożywnej i pełnoziarnistej mąki orkiszowej można wyczarować cuda. Oto przepis na proste i smaczne ciasto na pizzę!
Na wstępie warto wspomnieć, że ciasto orkiszowe może mieć inną, mniej elastyczną konsystencję, niż standardowe ciasto z mąki pszennej, co nie powinno nikogo martwić. Spowodowane jest to wysoką zawartością białka w ziarnach orkiszu, przez co ciasto będzie bardziej kruche, ale jakże zachwycające w smaku i swoich właściwościach prozdrowotnych! Jeśli obawiasz się jednak, że ciasto się może sprawiać problemy przy formowaniu, zawsze zamiast jednej dużej pizzy możesz zrobić kilka mniejszych, ale równie pysznych pizzerinek! Koniecznie spróbuj!
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- ¾ szklanki ciepłej wody
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 g, ok. 2 ¼ łyżeczki)
- 4 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Do dużej miski wlej ¾ szklanki ciepłej wody; dodaj drożdże i odstaw, aż powstanie warstwa piany (około 5 minut). Delikatnie wymieszaj miód, olej i sól z mieszanką drożdży. Stopniowo dodawaj mąkę orkiszową i mieszaj, aż powstanie ciasto. Po ugnieceniu ciasto powinno być nieco lepkie, ale dobrze uformowane. Umieść kulę ciasta w lekko naoliwionej oliwą z oliwek misce, natrzyj też cienką warstwą oleju ciasto. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce, z dala od bezpośredniego światła i przeciągów. Poczekaj, aż ciasto orkiszowe podwoi swoją objętość, zwykle trwa to około godziny. Następnie, na posypanej mąką powierzchni, ugniataj przez chwilę ciasto. Uformuj spód do pizzy na blasze do pieczenia lub podgrzanym kamieniu do pizzy. Dodaj swoje ulubione dodatki i gotowe!
Piecz w 220 do 230 stopniach przez 12-15 minut, aż brzegi ciasta się zarumienią.
Smacznego!