Zdrowe ciasto z mąki orkiszowej? To możliwe! Soczyste ciasto czekoladowe zrobicie też bez dodatku produktów odzwierzęcych, więc sprawdzi się zarówno w kuchni wegetariańskiej, jak i kuchni wegańskiej. Naturalne i pełnowartościowe składniki zapewniają nie tylko wartość odżywczą, ale też pełnię smaku i aromatu. Pyszne ciasto z mąki orkiszowej to świetny pomysł na przekąskę czy deser – z pewnością Ty i Twoi najbliżsi je pokochacie!
Wykorzystanie mąki orkiszowej zamiast mąki pszennej ma szczególne znaczenie dla osób nietolerujących glutenu. Orkisz zawiera go zdecydowanie mniej w porównaniu z innymi ziarnami zbóż, poza tym gluten w orkiszu różni się składem, dzięki czemu jest bezpieczniejszy dla człowieka (mimo wszystko, jeśli nie tolerujesz glutenu, zachowaj ostrożność i obserwuj swój organizm!). Święta Hildegarda uważała orkisz za podstawę diety, dlatego zgodnie z jej filozofią, warto włączyć go do swoich posiłków. Zdrowy zamiennik mąki pszennej w połączeniu z musem jabłkowym i kakao tworzą niebiańskie połączenie smakowe. Ciasto ma przyjemną, soczystą i mokrą konsystencję – wręcz rozpływa się w ustach! Koniecznie spróbujecie!
Składniki:
- 1 szklanka musu jabłkowego
- 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 2 łyżki otrębów owsianych (opcjonalnie)
- 5 łyżek kakao w proszku
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1/4 - 1/3 szklanki syropu daktylowego, klonowego lub innego nierafinowanego słodzika (opcjonalnie)
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Aby zrobić mus jabłkowy, zmiksuj jabłka (ok. 1 kilograma) na gładkie purée w blenderze.
- Jabłka umieść w garnku, a gdy zaczną się gotować, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 3-5 minut, mieszając.
- Dodaj wybrany słodzik (syrop daktylowy, syrop klonowy, melasę, cukier nierafinowany...) i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne kilka minut, ciągle mieszając.
- Zdejmij garnek z ognia i pozwól jabłkom przestygnąć przez ok. 5 minut, zanim użyjesz ich w cieście.
- W misce wymieszaj mąkę orkiszową z kakao, otrębami, sodą oczyszczoną i solą.
- Dodaj mus jabłkowy i ocet. Wszystko dobrze wymieszaj mikserem. Ciasto nie powinno być lejące, ani zbyt gęste. Kiedy włożysz w nie palec, powinna pozostać dziura. Jeśli wydaje się zbyt miękkie, dodaj więcej mąki orkiszowej.
- Pozostaw ciasto na około 15 minut i w tym czasie rozgrzej piekarnik do 175-180°C. Ciasto mieszamy łyżką i przekładamy do tortownicy lub naczynia żaroodpornego.
- Piecz przez około 30 minut lub do momentu, aż będzie tak wilgotne/suche, jak lubisz. Ciasto pozostaw do ostygnięcia przykryte ściereczką kuchenną, aby uzyskać maksymalną soczystość.
Uwagi:
Przygotowując mus jabłkowy, możesz pominąć słodzik, jeśli masz słodkie jabłka.