Macie ochotę na zdrowe batoniki? Orkiszowo-czekoladowe batony to świetna przekąska dla tych, którzy szukają urozmaicenia w swojej diecie i uwielbiają mocno kakaowy smak. Oczywiście, zgodnie z zasadą Hildegardy z Bingen, cały przepis opiera się na orkiszu – jednym z najzdrowszych zbóż. Domowe batoniki orkiszowe zrobią prawdziwą furorę w Twoim domu, a ich sekret tkwi w dobrej jakości ciemnej czekoladzie oraz ekspandowanym ziarnie płaskurki.
Czekoladowo-orkiszowe batony, spożywane z umiarem, są pysznym dodatkiem do zdrowej diety. Wiemy, że orkisz był wysoko ceniony przez Hildegardę, ale nie zapominajmy o korzystnych właściwościach czekolady, która jest źródłem energii. Zrobienie domowych tabliczek czekolady orkiszowej wymaga niewielkiego wysiłku, a radość z tej słodko-gorzkiej przekąski może trwać nawet kilka dni (o ile się powstrzymasz i nie zjesz wszystkiego tego samego dnia!). Orkiszowe batony świetnie nadają się również do zabrania ze sobą do pracy czy szkoły.
Składniki:
- 60 gramów masła
- 60 g syropu z agawy lub miodu
- 30 g czekolady w proszku (70% kakao lub więcej)
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka wanilii w proszku
- 300 g ekspandowanych ziaren orkiszowych (płaskurki)
Jak przygotować czekoladowo-orkiszowe batoniki:
Wysmaruj niewielką ilością masła duże naczynie żaroodporne.
W średniej wielkości garnku na średnim ogniu rozpuść masło, a następnie dodaj syrop z agawy lub miód, czekoladę w proszku, sól i wanilię. Gdy wszystkie składniki się połączą, zdejmij z ognia.
Ekspandowany orkisz wsyp do dużej miski. Dodaj mieszankę pozostałych składników i mieszaj, aż każde ziarno zostanie całkowicie pokryte masą.
Równomiernie rozłóż mieszaninę w natłuszczonym naczyniu i wstaw do lodówki na 4 godziny, aż czekolada zastygnie.
Wyjmij z lodówki. Użyj ostrego noża i pokrój w paski, przypominjące batoniki.
Czekoladowo-orkiszowe batoniki świetnie smakują z kawą orkiszową.