Dieta Św. Hildegardy & Sklep online Ogrody Hildegardy

  • Siedlce, ul. Starowiejska 265
  • Pn-Pt: 8.00 do 16.00
Chrupiące cynamonki z migdałami i masłem o mąki orkiszowej
Cynamonki z mąki Oberkulmer Rotkorn

Co nam mówi św. Hildegarda na temat cynamonu: Człowiek, którego głowa jest ciężka i zatkana, wskutek czego ma trudności z oddychaniem przez nos, powinien roztłuc cynamon, a otrzymany proszek jeść z kawałkiem chleba lub zlizywać go z ręki.

My na chlebie nie będziemy go jedli ani zlizywali z rąk :-) Zrobimy przepyszne cynamonki z dużą ilością sypkiego cynanomu cejlońskiego BIO z Ogrodów Hildegardy.
Do naszych chrupiących cynamonek będziesz potrzebował:

500 g. mąki orkiszowej oberkulmer Rotkorn typ 600 lub 650 Mąka Oberkulme Rotkorn Orkisz Ogrody Hildegardy
1 kostka masła 200 g.
1/2 kostki drożdzy
10-30 gram cynamonu cejlonońskiego / https://www.ogrodyhildegardy.pl/cynamon-w-proszku-100g-bio-p187
łyżeczka soli św. Hildegardy sól morska z Guerande https://www.ogrodyhildegardy.pl/sol-morska-z-guerande-mielona-200g-p475
1 łyżeczka galgantu https://www.ogrodyhildegardy.pl/galgant-korzen-caly-80g-bio-p193
2 łyżki miodu
3 łyżki zagęszczonego mleka kokosowego
50-100 g. cukru w zależności od tego czy lubimy bardziej czy mniej słodko.
3 jajka
zaczyn orkiszowy.

MIeszamy mąkę, zaczyn, wodę 100 ml i sól i dodajemy rozpuszczone ale nie gorące masło (1/2 kostki - około 100 g.) oraz wcześniej rozpuszczone drożdże w mleku kokosowym z miodem.
Wyrabiamy ciasto przez 5 minut dodajemy do niego cukier lub miód. Dodajemy łyżkę cynamonu oraz galgant. Pozostawiamy przykryte przez 20-30 minut. Po ty czasie wyrabiamy/napowietrzamy przez kolejne 5 minut.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut.

Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyjmujemy ciasto z pojemnika na blat, wałkujemy na plaster o grubości około 5-10 mm. Polewamy rozpuszczonym ale nie gorącym masłem. Rozprowadzamy masło równomiernie. Posypujemy pozostałą ilości cynamonu, szczyptą soli, oraz posypujemy delikatnie przez sitko mąką. Rolujemy całość i formujemy bułeczki o dowolnym kształcie :-)

Pozostawiamy do wyrośnięcia przez około 20 minut na blaszcze pokrytej papierem do pieczenia. Polewamy bułeczki rozpuszczonym masłem, możemy posypać listkami migdałowymi.

Pieczemy z temp. 200 stopni z nawilżeniem i termoobiegiem przez około 15-20 minut.

Po wyjęciu z pieca pozostawiamy na blaszce do ostygnięcia.

Smacznego

Nasze usługi

Aby zachować i przywrócić zdrowie, wykorzystaj moc naturalnych leków i ziół & energia znajdująca się w czterech żywiołach: ogniu, powietrzu, wodzie i ziemi może uzdrowić twoje ciało i duszę.

Dieta Hildegardy – kluczowe produkty
Orkiszowe ciasteczka radości – na co polecała je św. Hildegarda?

Listopad 23, 2023

Orkiszowe ciasteczka radości – na co polecała je św. Hildegarda?

Średniowieczna zakonnica, mistyczka, uzdrowicielka i zwolenniczka diety orkiszowej św. Hildegarda pozostawiła po sobie ogrom wiedzy, z której korzystamy do dziś. Wśród poważnych obowiązków, takich jak prowadzenie własnego zakonu czy doradzanie rodzinom królewskim, piekła też ciasteczka. Na jakie dolegliwości je polecała i jak zrobić słynne orkiszowe ciasteczka radości?

Dyptam – remedium św. Hildegardy na problemy z sercem i układem moczowym

Sierpień 30, 2023

Dyptam – remedium św. Hildegardy na problemy z sercem i układem moczowym

Święta Hildegarda z Bingen w swoim dziele "Physica" poświeciła też miejsce dyptamowi (łac. Dictamnus albus). Podkreślała zdrowotne działanie tej rośliny, którą szczególnie polecała dla osób cierpiących na problemy z sercem. Mniszka zwracała też uwagę na pomocnicze działanie dyptamu w przypadku leczenia kamieni nerkowych i żółciowych. Zalecała: „ów chory powinien rozdrobnić dyptam, a proszek ten często jeść z pszennym chlebem, dzięki czemu zahamuje wzrost kamienia”.

Makaron orkiszowy – źródło zdrowia i dobrego samopoczucia

Czerwiec 05, 2023

Makaron orkiszowy – źródło zdrowia i dobrego samopoczucia

Orkisz to podstawa diety św. Hildegardy z Bingen. Mistyczka upatrywała w nim źródła naszych sił witalnych i polecała to zboże jako bazę naszej codziennej diety. Czym wyróżnia się orkisz oraz zrobione z niego produkty spożywcze?

Administratorem Twoich danych osobowych i podmiotem prowadzącym stronę blog.ogrodyhildegardy.pl jest Krzysztof Baran, prowadzący działalność gospodarczą pod firmą: Mouton Interactive Krzysztof Baran wpisaną do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej, adres głównego miejsca wykonywania działalności w Siedlcach, ul. Starowiejska 265, kod pocztowy: 08-110, posiadający numer NIP: 821-152-01-37, REGON: 711650928 .

Dane będą przetwarzane w celu wysyłki newslettera i przechowywane do chwili rezygnacji z subskrypcji.

Przysługuje Ci prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania. W tym celu możesz kontaktować się z działem obsługi klienta Mouton Interactive pod adresem e-mail lub pisemnie na adres siedziby. Więcej informacji: www.mouton.pl/ODO
zamknij
Administratorem Twoich danych osobowych i podmiotem prowadzącym stronę blog.ogrodyhildegardy.pl jest Krzysztof Baran, prowadzący działalność gospodarczą pod firmą: Mouton Interactive Krzysztof Baran wpisaną do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej, adres głównego miejsca wykonywania działalności w Siedlcach, ul. Starowiejska 265, kod pocztowy: 08-110, posiadający numer NIP: 821-152-01-37, REGON: 711650928 .

Twoje dane będą przetwarzane w celu udzielenia odpowiedzi na przesłane zapytanie i przechowywane będą do czasu udzielenia odpowiedzi lub do czasu wycofania przez Ciebie zgody na przetwarzanie danych osobowych.

Przysługuje Ci prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania. W tym celu możesz kontaktować się z działem obsługi klienta Mouton Interactive pod adresem e-mail lub pisemnie na adres siedziby. Więcej informacji: www.mouton.pl/ODO
zamknij