Co nam mówi św. Hildegarda na temat cynamonu: Człowiek, którego głowa jest ciężka i zatkana, wskutek czego ma trudności z oddychaniem przez nos, powinien roztłuc cynamon, a otrzymany proszek jeść z kawałkiem chleba lub zlizywać go z ręki.
My na chlebie nie będziemy go jedli ani zlizywali z rąk :-) Zrobimy przepyszne cynamonki z dużą ilością sypkiego cynanomu cejlońskiego BIO z Ogrodów Hildegardy.
Do naszych chrupiących cynamonek będziesz potrzebował:
500 g. mąki orkiszowej oberkulmer Rotkorn typ 600 lub 650 Mąka Oberkulme Rotkorn Orkisz Ogrody Hildegardy
1 kostka masła 200 g.
1/2 kostki drożdzy
10-30 gram cynamonu cejlonońskiego / https://www.ogrodyhildegardy.pl/cynamon-w-proszku-100g-bio-p187
łyżeczka soli św. Hildegardy sól morska z Guerande https://www.ogrodyhildegardy.pl/sol-morska-z-guerande-mielona-200g-p475
1 łyżeczka galgantu https://www.ogrodyhildegardy.pl/galgant-korzen-caly-80g-bio-p193
2 łyżki miodu
3 łyżki zagęszczonego mleka kokosowego
50-100 g. cukru w zależności od tego czy lubimy bardziej czy mniej słodko.
3 jajka
zaczyn orkiszowy.
MIeszamy mąkę, zaczyn, wodę 100 ml i sól i dodajemy rozpuszczone ale nie gorące masło (1/2 kostki - około 100 g.) oraz wcześniej rozpuszczone drożdże w mleku kokosowym z miodem.
Wyrabiamy ciasto przez 5 minut dodajemy do niego cukier lub miód. Dodajemy łyżkę cynamonu oraz galgant. Pozostawiamy przykryte przez 20-30 minut. Po ty czasie wyrabiamy/napowietrzamy przez kolejne 5 minut.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyjmujemy ciasto z pojemnika na blat, wałkujemy na plaster o grubości około 5-10 mm. Polewamy rozpuszczonym ale nie gorącym masłem. Rozprowadzamy masło równomiernie. Posypujemy pozostałą ilości cynamonu, szczyptą soli, oraz posypujemy delikatnie przez sitko mąką. Rolujemy całość i formujemy bułeczki o dowolnym kształcie :-)
Pozostawiamy do wyrośnięcia przez około 20 minut na blaszcze pokrytej papierem do pieczenia. Polewamy bułeczki rozpuszczonym masłem, możemy posypać listkami migdałowymi.
Pieczemy z temp. 200 stopni z nawilżeniem i termoobiegiem przez około 15-20 minut.
Po wyjęciu z pieca pozostawiamy na blaszce do ostygnięcia.
Smacznego