Dieta św. Hildegardy z Bingen opiera się na naturalnych produktach, których właściwości pozytywnie wpływają na nasz organizm, wzmacniając go od wewnątrz. Jednym z prostych przepisów inspirowanych recepturami św. Hildegardy jest risotto orkiszowe z pietruszką – zdrowe, pyszne i szybkie w przygotowaniu. To świetny pomysł na obiad lub lunch do pracy i szkoły. Orkisz to główny składnik Hildegardowej diety, jest w pełni przyswajalny i zawiera najwięcej energii życia. Warto więc opierać na nim swoje codzienne posiłki – zgodnie z radą świętej benedyktynki.
Składniki:
- 1 szalotka
- 1 łyżka masła
- 250 g ziarna orkiszowego
- 1 pęczek pietruszki
- sól
Przygotowanie:
Szalotkę obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Dodać ziarno orkiszowe i krótko przesmażyć, często mieszając. Do ziarna dolać 2 filiżanki wody i gotować całość przez około 20 min., od czasu do czasu mieszając. Gdy ziarno zmięknie, odlać nadmiar wody. Pietruszkę umyć i drobno posiekać. Dodać do potrawy, wymieszać i odstawić na kilka minut do przegryzienia. Posolić do smaku.
Smacznego!