Składniki na spód:
- mąka orkiszowa 200 g
- cukier puder 50 g
- szczypta soli
- masło150 g
- 1 jajko
- masło 200 g
- cukier 200g
- szczypta soli
- 3 jajka
- zmielone pistacje 150 g
- mąka orkiszowa 50 g
- śmietanka kremówka100 g
- biała czekolada 2 tabliczki
- 3 łyżki matchy
Mąkę, cukier i sól rozcieramy z zimnym masłem. Dodajemy jajko i wyrabiamy na jednolitą masę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Zimne ciasto wałkujemy na placek o grubości około 4 mm wykładamy blaszkę i zawijamy brzegi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-25 min.
Miękkie masło rozcieramy z cukrem i solą na jasną masę. Dodajemy pojedynczo jajka ciągle mieszając. Dodajemy pistacje i mąkę i mieszamy do połączenia składników.
Na upieczony spód wykładamy nadzienie, Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
Śmietankę doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nią czekoladę. Odstawiamy na 5 minut do rozpuszczenia czekolady i mieszamy do otrzymania gładkiej masy. Rozdzielamy pomiędzy na 2 części do jednej dodajemy matchę. Gdy mazurek ostygnie, wylewamy najpierw białą polewę tak, aby jednolicie zakryła nadzienie. Łyżeczką robimy kleksy z polewy matcha i rozciągamy wykałaczką, tak aby powstały wzory na całym cieście ( można puścić wodze fantazji). Smacznego!