Składniki:
- 1 kostka masła
- 6 jaj ( osobno żółtka i białka )
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki orkiszowej typ 450
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
- 5 kropli olejku cytrynowego
Masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę, dodawać żółtka po jednym, dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec delikatnie zmieszać z ubitymi białkami. Formę posmarować masłem i wysypać mąką, szczelnie zamknąć i obciążyć czymś płaski( ja przyniosłam duży kamień z ogrodu), zanurzyć w gotującej wodzie do ¾ wysokości. Garnek należy przykryć miską, gotować w wodzie przez 1 godzinę i 20 minut. Po tym czasie formę otwieramy, po 5 minutach wyciągamy jeszcze ciepłą babkę. To najlepsza babka jaką jadłam, bardzo długo pozostaje wilgotna. Smacznego!