Przepis na orkiszowe spody:
- 10g świeżych drożdży
- 200ml wody
- 20 ml oliwy
- 350g mąki z orkiszu lub samopszy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 cukinia
- Odrobina pesto czerwonego lub zielonego
- Pomidorki koktajlowe
- Serek kozi (najlepiej roladka)
- Ziarna słonecznika
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Zrób zaczyn z cieplej wody oraz drożdży z oliwą, poczekaj aż ruszą, dodaj mąkę oraz sól, wyrób gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę.
Rozwałkować na grubość Ok. 3mm i wyciąć koła za pomocą szklanki o średnicy 8-10mm.
Posmarować bazyliowym pesto,ułożyć wstążki z cukinii ( wycinamy obieraczką wzdłuż całej cukinii), troszkę pociętych pomidorków, posolić, ułożyć serek posypać pieprzem, gałką i ziarnami. Piec 10-12 min w temp 200 stopni C. Uwaga pychotka! świetnie smakuje jako aperitif lub wieczorna przekąska! Smacznego!