Dieta Św. Hildegardy & Sklep online Ogrody Hildegardy

  • Siedlce, ul. Starowiejska 265
  • Pn-Pt: 8.00 do 16.00
Prosty w wykonaniu, smaczny chleb z organicznej mąki orkiszowej Św. Hildegardy.
Łatwy chleb orkiszowy na drożdżach
Orkisz był uprawiany już w starożytnych Egipcie i Azji. Dzięki popularnym dzisiaj publikacjom Św. Hildegardy, ponownie wrócił do łask. Dzięki współczesnym badaniom naukowym wiemy, że w porównaniu z innymi zbożami, orkisz posiada optymalną zawartość jakościową i ilościową wszystkich składników – wysokowartościowego białka (o innej strukturze niż pszenica), węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, soli mineralnych, pierwiastków śladowych, elektrolitów i witamin. Zawiera w wysokiej ilości, niespotykanej w innych produktach, Thiocyanat – ważny element wzmacniający i budujący system immunologiczny, wzrostu komórek nerwowych, krwi, tkanek kostnych i ciał odpornościowych.



Dzisiejszy chleb upiekłam z organicznej mąki orkiszowej, z dodatkiem suszonej cebuli. Wypieki z mąki orkiszowej mają przyjemny orzechowy smak, dodatek naturalnej suszonej cebuli, dodatkowo wzbogacił chlebek smakowo. Chleb ma miękką skórkę i elastyczny miękisz, przy tym długo zachowuje świeżość. Mój chleb orkiszowy, smakuje bez wielu dodatków. Najlepszy z ulubioną, domową pastą, lub z oliwą z oliwek.

Orkisz, który użyłam do pieczenia dzisiejszego chleba, nie jest poddany krzyżówkom genetycznym, więc nie jest krzyżowany z pszenicą. To samo dotyczy mąki płaskurki, oraz samopszy. Mąki pierwotne, ze sklepu internetowego Ogrody Hildegardy zawierają gluten, ale ponieważ nie są krzyżowane z pszenicą, nie zawierają algutyniny pszennej, nie wywołują więc alergii na gluten. Tymczasem, większość dostępnych w handlu mąk pierwotnych, jest wielokrotnie krzyżowana z pszenicą, ze względu na wydajność plonu.


Składniki na łatwy chleb orkiszowy / foremka 14 x 28 cm.


W lekko ciepłej wodzie, rozpuść drożdże i miód. Zostaw w ciepłym miejscu na kilka minut.

Do miski przesiej mąki (koniecznie), dodaj sól, suszoną cebulę i siemię lniane (jeżeli używasz). Wszystkie składniki pomieszaj.

Do mąki dodaj wodę z drożdżami, zacznij wyrabiać składniki za pomocą ręki, lub haka do wyrabiania chleba. Dodaj olej, nadal wszystko wyrabiaj, około pięć minut. Ciasto będzie dość rzadkie, ale elastyczne.

Ciasto przełóż do naoliwionej miseczki i zostaw w ciepłym miejscu, na około 50 minut, ciasto powinno podwoić objętość.

Przygotuj foremkę o wymiarach 14 x 28 cm. Foremkę posmaruj olejem, dno i boki foremki możesz posypać płatkami owsianymi.

Ciasto przełóż do foremki i ponownie zostaw do wyrastania na około 15 minut. Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni. Przed włożeniem chleba, dokładnie spryskaj piekarnik wodą. Chleb piecz około 35 minut, do zrumienienia.

Gotowy chleb ostrożnie wyciąg z foremki, zostaw na kratce do schłodzenia.

Smacznego 🙂


*przepis pochodzi z bloga napiecyku.pl
Nasze usługi

Aby zachować i przywrócić zdrowie, wykorzystaj moc naturalnych leków i ziół & energia znajdująca się w czterech żywiołach: ogniu, powietrzu, wodzie i ziemi może uzdrowić twoje ciało i duszę.

Dieta Hildegardy – kluczowe produkty
Zdrowy zamiennik klasycznej kawy - kawa orkiszowa

Styczeń 23, 2023

Zdrowy zamiennik klasycznej kawy - kawa orkiszowa

Kawa o niezwykłym smaku i aromacie? Tylko z ziaren orkiszu. Podążaj za św. Hildegardą z Bingen i uwierz w moc naparu orkiszowego - zdrowego zamiennika klasycznej kawy.

Koper włoski – jedna z prozdrowotnych roślin św. Hildegardy

Styczeń 05, 2023

Koper włoski – jedna z prozdrowotnych roślin św. Hildegardy

Koper włoski, obok galgantu i bertramu, jest stuprocentowo przyswajalny przez organizm człowieka. Na jakie dolegliwości warto go stosować oraz cóż za właściwości skrywa to polecane przez św. Hildegardę warzywo?

Hyzop lekarski – mało znane zioło o znakomitych właściwościach

Grudzień 09, 2022

Hyzop lekarski – mało znane zioło o znakomitych właściwościach

Hyzop lekarski to roślina, którą od wieków wykorzystuje się w medycynie naturalnej. Dowiedz się więcej o właściwościach i zastosowaniu ziela hyzopu.

Administratorem Twoich danych osobowych i podmiotem prowadzącym stronę blog.ogrodyhildegardy.pl jest Krzysztof Baran, prowadzący działalność gospodarczą pod firmą: Mouton Interactive Krzysztof Baran wpisaną do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej, adres głównego miejsca wykonywania działalności w Siedlcach, ul. Starowiejska 265, kod pocztowy: 08-110, posiadający numer NIP: 821-152-01-37, REGON: 711650928 .

Dane będą przetwarzane w celu wysyłki newslettera i przechowywane do chwili rezygnacji z subskrypcji.

Przysługuje Ci prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania. W tym celu możesz kontaktować się z działem obsługi klienta Mouton Interactive pod adresem e-mail lub pisemnie na adres siedziby. Więcej informacji: www.mouton.pl/ODO
zamknij
Administratorem Twoich danych osobowych i podmiotem prowadzącym stronę blog.ogrodyhildegardy.pl jest Krzysztof Baran, prowadzący działalność gospodarczą pod firmą: Mouton Interactive Krzysztof Baran wpisaną do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej, adres głównego miejsca wykonywania działalności w Siedlcach, ul. Starowiejska 265, kod pocztowy: 08-110, posiadający numer NIP: 821-152-01-37, REGON: 711650928 .

Twoje dane będą przetwarzane w celu udzielenia odpowiedzi na przesłane zapytanie i przechowywane będą do czasu udzielenia odpowiedzi lub do czasu wycofania przez Ciebie zgody na przetwarzanie danych osobowych.

Przysługuje Ci prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania. W tym celu możesz kontaktować się z działem obsługi klienta Mouton Interactive pod adresem e-mail lub pisemnie na adres siedziby. Więcej informacji: www.mouton.pl/ODO
zamknij