Składniki:
- 1 mały kalafior
- 1 duża cebula
- 2 garstki ziarna orkiszu lub samopszy( namoczonego przez co najmniej 1-2 godziny)
- 250 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżeczki curry
- Sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny, troszkę otartej skórki
- Galgant i bertram ( kto ma dla zdrowia)
Cebulkę pokroić i zeszklić z curry na maśle, dodać kalafior i ziarno, zalać mlekiem kokosowym i wodą do pokrycia. Gotować pod przykryciem około 25min. Następnie zmiksować, dodać resztę przypraw oraz cytrynkę do smaku. Najlepiej smakuje z prażonymi płatkami migdałów i posiekaną kolendrą.
Niektórzy mówią, że to ich ulubiona - sami spróbujcie i oceńcie ! Smacznego!