Św. Hildegarda z pomocą na chandrę
„Rozraduj się bo nie musisz liczyć na samego siebie i działać o własnych siłach, Dobry Bóg trzyma Cię mocno w swojej dłoni. On działa w tobie i umacnia byś był jak kamień węgielny.” ( św. Hildegarda)
Jak uporać się ze smutkiem, przegonić jesienną chandrę, odzyskać pełnię życia w radości? Jak odnaleźć uśmiech i pogodę ducha w czasach przepełnionych lękiem? Św. Hildegarda śpieszy nam z pomocą, radość to jedna z myśli przewodnich w jej pismach. Radość jest owocem harmonii ciała i duszy.
By móc się w pełni rozradować musimy zadbać o ciało i rozwijać duszę.

Gdy ciało nie domaga dusza nie może się radować, próbuje współpracować z łaską Bożą by przywrócić ciału zdrowie. Zagłębiając się w wiedzę zawartą w pismach św. Hildegardy odnajdujemy wiele wskazówek na drodze ku radości, podejmujemy wyzwanie duszy do uzdrowienia ciała. Mniszka zwracała uwagę na radosną naturę pożywienia. Uważała, iż odpowiednia dieta jest w stanie przywrócić harmonię soków w ciele, a tym samym oddać utraconą radość duszy.
Oto kilka prostych wskazówek dietetycznych w walce z melancholią wymienianych przez mniszkę z Bingen:
- nie należy spożywać suchych potraw, jedzenie powinno być soczyste i przyjemne w smaku
- jak najwięcej zup zagęszczanych mąką, grysikiem lub drobną kaszą z pierwotnych odmian zbóż (samopsza, płaskurka, orkisz) polecanych przez św. Hildegardę. Zupy powinny być wzbogacane tłuszczem zwierzęcym np.: masłem. Tak pisze nasza mniszka olej roślinny w zupie zaśluzowuje i nie napełnia mózgu tak dobrze jak tłuszcz zwierzęcy
- oleju roślinnego można użyć w winegrecie do macerowania zielonej sałaty z ziarnem orkiszu, jest to danie odżywcze dla mózgu
- nie należy pić wina, ponieważ dodatkowo wzburza i tak już pozostające w chaosie soki
- należy unikać także picia wody, która zdaniem świętej wzmacnia pustkę w mózgu. Można do woli pić napar z kopru włoskiego z wrotyczem balsamicznym (nasza herbatka na nerwy) oraz inne ciepłe napary
- dozwolonym napojem jest także lekkie piwo orkiszowe, oczywiście z umiarem.
Bardzo prosta i ważna wskazówka to utrzymywanie głowy w cieple nawet w pomieszczeniach należy nosić czapkę lub owijać ją ciepłą chustą. i jeszcze jedna ważna rzecz, dobrze jest unikać szkodliwego promieniowania, w miarę możliwości jak najmniej przebywać przed komputerem lub z telefonem, a na noc wynieść powyższe urządzenia z pokoju i wyłączyć wi-fi. Dobrym rozwiązaniem jest hodowla paproci lub ozdobienie pomieszczeń bukietem paproci prosto z lasu.
Tak pisze o właściwościach paproci św. Hildegarda:
„ Paproć kryje w sobie dużą siłę oddziaływania, która ma taką siłę,że ucieka przed nią nawet szatan. Jej żar czerpie moc z żaru słońca i również zawiera siły, które są podobne do siły słońca, bowiem jak słońce rozjaśnia ciemność, tak też przepędza urojenia.” (Physica 1.47)
Inne radosne rośliny polecane przez św. Hildegardę to:
koper włoski (nasiona lub bulwa), hyzop, babka płesznik, cząber, melisa, bluszczyk kurdybanek, bylica, przetacznik bobowniczek, pietruszka, galgant, gałka muszkatołowa, goździki, dziewanna.
Jak je stosować dowiecie się w kolejnych postach, w których poznacie 20 antydepresantów według św. Hildegardy. O każdym z nich napiszę osobno, podam receptury według św. Hildegardy. Będzie też o właściwościach antydepresyjnych kamieni i kilka innych specjalnych receptur.Tutaj znajdziecie 20 receptur naszej ukochanej mniszki w walce ze smutkiem. Będą te mniej, bardziej i zupełnie nieznane.
Będzie też o ścieżkach rozwoju duchowego, jakie wskazywała nam święta, gdzie głównym drogowskazem ku radości życia są cnoty. Wiem, że to przebrzmiałe słowo w dzisiejszych czasach, niektórzy od razu dostają gęsiej skórki. Jednak to tu ukrywa się najpotężniejsza energia życiowa. Tkwiąc w naszych wadach tracimy zasoby energii i ulegamy stagnacji. C.G. Jung za główną przyczynę depresji uważał zastój w rozwoju duchowym. Zdaniem św. Hildegardy walka z wadami jest skazana na porażkę, tylko siła cnót może pokonać nasze słabości. To kolejny dowód na geniusz naszej mniszki, która już tysiąc lat temu działała według nurtu psychologii pozytywnej, która obecnie przeżywa dynamiczny rozwój.
Obserwujcie nasz blog i czerpcie radość pełnymi garściami:)))