Rozgrzewająca zupa o tej porze roku to zawsze dobry pomysł na obiad. Jesień obfituje w wiele sezonowych warzyw, z których aż żal nie skorzystać w kuchni. Święta Hildegarda z Bingen w swojej diecie wskazuje na lecznicze właściwości niektórych warzyw, poleca na przykład: koper włoski, dynię, seler, cebulę, chrzan, buraki czy ciecierzycę. Warzywna zupa to świetny pomysł, by wykorzystać dary natury, zyskać energię i wesprzeć funkcjonowanie organizmu.
Mniszka oczywiście swoją dietę opierała na orkiszu, dlatego w tym przepisie nie mogło go zabraknąć. Kasza orkiszowa uzupełni wartości odżywcze zupy, a także będzie substytutem dla mięsa. Dzięki orkiszowemu grysikowi zupa będzie sycąca i pożywna, a warzywa i przyprawy dodadzą smaku i aromatu. Postną zupę orkiszową można także zblendować, jeśli wolimy zupy krem. Oto jak wykonać zdrową zupę z grysikiem orkiszowym:
Składniki:
- 1 duża cebula,
- 1 łyżka masła,
- od 2 do 5 łyżek kaszy orkiszowej (grysik),
- 1 litr wody,
- 300 g dowolnych warzyw do wywaru (np.: bulwa kopru włoskiego, marchewka, seler, dynia, korzeń pietruszki),
- przyprawy: bertram, galgant, gałka muszkatołowa, sól,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle i dodajemy do wywaru. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy po szczypcie (lub więcej, w zależności od preferencji) bertramu, galgantu i gałki muszkatołowej. Następnie wsypujemy do wywaru grysik i gotujemy max. przez 4 minuty. Doprawiamy jeszcze w razie konieczności. Gotowe! Gorącą zupę można podać z natką pietruszki.
Smacznego!