Z nadejściem wiosny coraz chętniej przygotowujemy zdrowe i lekkie posiłki. Pomysł na kolację, przekąskę na imprezy czy dodatek do spotkań przy grillu? Niezawodna w tych sytuacjach będzie prosta i szybka w przygotowaniu sałatka! Wiosenna sałatka z zalecanymi przez św. Hildegardę produktami, to świetny sposób na zbilansowaną dietę i urozmaicone posiłki w ciągu dnia.
Ciecierzyca to roślina, która uplasowała się wśród polecanych przez św. Hildegardę pokarmów. Właściwości zdrowotne, delikatny smak oraz gwarancja uczucia sytości to główne powody, dla których warto nie zapominać o nasionach ciecierzycy w swoich daniach. Wraz z miętą i/lub hyzopem ta zdrowa sałatka zadowoli większość osób przestrzegających reguł Hildegardowej diety.
Bogata w łatwo przyswajalne białko z roślin strączkowych sałatka jest łatwa i bardzo szybka w przygotowaniu. Mięta i hyzop nadają świeżość, intensyfikują smak, pobudzają zmysły, ale mają też właściwości wspomagające trawienie i zapobiegające infekcjom. Nie ma lepszego pomysłu na sałatkę na majówkę!
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki z cytryny (lub do smaku)
- 1 łyżka octu jabłkowego lub czerwonego wina
- 3 ząbki czosnku
- 400 g ciecierzycy z puszki
- 125 g pomidorków koktajlowych,
- pół ogórka
- pół czerwonej i/lub żółtej papryki
- mała cebula
- 30 listków mięty i/lub hyzopu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok i skórkę z cytryny, ocet lub wino, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz sól i pieprz do smaku. Odsącz ciecierzycę, pomidorki przekrój na pół, cebulę, paprykę i ogórka pokrój w kostkę, pozbywając się przedtem nasion. Wymieszaj składniki z sosem i dodaj liście mięty i/lub hyzopu. Przypraw wedle uznania.
Smacznego!